Volkstuinen kruiden hoek.

Smeerwortel {SYMPHYTUM OFFICINALE}

In de volksmond ook wel spekwortel & vetwortel genoemd.
Dat spek- en vetwortel wijst op het slijmerige vlees van de wortel.

Gebruikt wordt het als een thee. Gezet van de gedroogde wortel. Vooral bij beenbreuken en pijnlijke amputatie wonden. Ook te gebruiken bij paradentose als mondspoeling. De gebroken verse bladeren zijn goed voor het genezen van zweren. Vooral als niets meer helpt.

De planten zijn op plekken te vinden waar veel vocht is. Aan kanten van sloten, (Op de dijk bij de sluis aan het Ketelmeer). Maar ook langs de wegen. (Tussen Dronten en Zeewolde).

Het blad heeft een lans vorm en is behaard. Bij het vermorzelen van het blad komt donkerbruin tot zwart vocht vrij, wat uitstekend geschikt is om zweren mee te behandelen. Ook werkt het uitstekend tegen verbrandingen, binnen 10-15 min. (Eigen ervaring). De wortels zijn zwart van buiten en wit van binnen. Bij het snijden van de wortel is een slijmerig vocht waar te nemen. Er zijn planten met witte en paarse bloemen, beide zijn goed.

Waarschuwing: Teveel van het blad als groente kan leverziekten teweegbrengen. Gebruik het als geneesmiddel, niet als alledaagse voedsel. Als U van plan bent veel te gaan gebruiken, is het verstandig om een wortel in uw eigen tuin te kweken. Voordelen zijn dat u weet dat het schoon en dichtbij is. U hoeft de natuur niet iedere keer te beroven. Er staan er veel maar als al de polderbewoners gaan graven is er niets meer over. Wees verstandig. Ook zijn gedroogde wortelen en blad te verkrijgen in kruiden winkels.

Terug naar eerste pagina.